mandag 31. august 2009

Juice, vann eller homo?

Hver dag velger jeg noe. Det er helt uunngåelig å la være, rett og slett. Jeg velger å reise meg fra senga, siden velger jeg hva jeg skal ha på knekkebrødet, og om det er vann, melk eller noe annet å drikke som passer meg denne dagen. Juice for eksempel, er et godt valg på morgenkvisten. Man kan i grunn velge det aller meste, med visse begrensninger når det kommer til forutsetninger selvfølgelig. Men mannen i gata, den gjengse nordmann, arbeideren osv osv, har greie forutsetninger når det kommer til akkurat det med valg. Om det er et valg som krever nøye vurdering eller om det er juice eller vann, så er det like såfremt ett av mange valg man foretar seg daglig gjennom hele livsløpet.

Å fortrenge noe er også et valg, ÅPENBART. At Espen Ottosen skriver en bok som kan føyes inn i den uendelig lange rekken av fundamentalistisk litteratur hva rett og galt angår når det kommer til livsførsel er han ikke alene om, men han skal ha for innfallsvinkelen. Slue fremgangsmåter er det ikke ofte man kommer over når de konservative trer ut av sin høyborg for å irettesette allmennheten. Syv av hans venner har valgt å ikke leve ut sin homofile legning fordi måten de tolker bibelen på tilsier at slikt er tøv. Javel, det er greit. At de hevder å leve lykkelig i sølibat, eller i ekteskap med en person av motsatt kjønn, dét tror jeg ikke et sekund på engang. Veldig hyggelig kan det umulig være for partneren i et slikt ekteskap å vite at den utkårede egentlig ikke er så interessert i deg.
En legestudent ved navn Usman Rana skriver i Aftenposten at det vil være for lettvint å avfeie boken som en konservativs tendensiøse budskap på grunnlag av at emnet er behandlet med empati på en åpen og balansert måte, og det kan godt være, men det utelukker ikke at budskapet er det samme, bare kamuflert på annet vis enn den sedvanlig påprakkende måten vi er vant til. Alt pakket sammen med kynisk attribusjon. Hva sitter man igjen med da? Propaganda.
Hva har vi historisk sett lært av å kikke på hva ulike instanser har fått ut av snedig propaganda? Jo, vi har blant annet fått med oss at det er kult i konsentrasjonsleir, at De Bella Gallico rettferdiggjør alle Julius Caesars felttog mot galliske stammer og at Onkel Tom gjør akkurat som han vil.

At disse syv vier sitt liv til å fortrenge noe naturlig er dem om sitt. Alle må gjøre egne valg, og leve sine liv, og religion er viktig for noen. Det er ganske enkelt et spørsmål om prioriteringer. Er det viktigere for disse menneskene å leve i pakt med det de tror Gud ønsker av dem fremfor å leve ut grunnleggende fysiologiske behov så har de all verdens mulighet til det. Akkurat som jeg har muligheten til å slenge meg på sofaen hos foreldrene mine og glo i skjermen hele dagen med pottisen i fanget. Jeg bare har ikke lyst til det, så jeg velger noe annet, og det tror jeg foreldrene mine er glad for. Akkurat som Ottosen er glad for at noen gidder å leve ut religion slik han preker den. Men det er ikke så enkelt allikevel, det er det mange som kan skrive under på. Det vet Ottosen også, men det er jo disse ringvirkningene han håper på. Han, som så mange andre, forstår at det finnes de som ikke er like sterke i sine meninger som hans syv utvalgte, Det finnes mange av dem som fomler også. Karen Pinholt (LLH) har rett i sin antakelse om at flere vil bruke dette som en målestokk fra konservative miljøer, at det eneste rette er å leve på en løgn.

I det store er det lite å hente i et verk som dette, etter min mening.
Det er også til å fnyse av da den evinnelige påstanden som man tydelig aldri kan komme forbi, dukker opp. Homofil legning er kulturelt bestemt, ikke biologisk. Ifølge Ottosen skal dette også være vitenskapelig bevist. Det får meg til å undres hvordan homofile da kan sprette opp av jorda i alle samfunnslag, med oppvekstvilkår som ikke kan sammenlignes og vidt forskjellig kulturell bakgrunn?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar